ma/17/jun/2019 : 23 : 33

Nieuws:

Helaas wij gaan het forum sluiten.
Wilt u iets bewaren? Doe dat dan voor eind september 2019!
Ons ARCHIEF blijft actief.


Re: ACTUEEL SCHEEPVAARTNIEUWS

Gestart door Job Mattijssen †, vr/30/dec/2011 : 04 : 26

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

willem visser

di/12/mrt/2019 : 15 : 43 #3090 Laatste wijziging: wo/13/mrt/2019 : 14 : 36 door willem visser
Bemanning Italiaans ro-ro schip verlaat brandend schip in de Golf van Biskaje.

De bemanning van de HMS Argyll heeft 27 bemanningsleden gered van het roll-on / roll-off containerschip Grande America die noodgedwongen het schip moesten verlaten vanwege een brand aan boord in de Golf van Biskaje.

Het roro schip de Grande America staat in brand in de Golf van Biskaje

Het fregat, dat op weg was naar huis naar Plymouth na een verblif van negen maanden in de regio Azië-Stille Oceaan, reageerde op een mayday-oproep van het 28.000-tons Grimaldi Lines-schip ongeveer 150 mijl ten zuidwesten van Brest-Frankrijk.  De gezagvoerder meldde dat er een brand was uitgebroken in de lading van auto's en containers. De bemanning had het schip al verlaten. Alle 27 bemanningsleden hebben het schip verlaten in een afgesloten reddingsboot onder erbarmelijke omstandigheden. Eén iemand omschreef het drama als 'verschrikkelijk'.

De Britse minister van Defensie Gavin Williamson prees de bemanning van HMS Argyll voor hun 'snelle en onbaatzuchtige reactie' die 'ongetwijfeld 27 levens redde' in zeer gevaarlijke en moeilijke omstandigheden. "Deze redding toont aan dat zelfs op de laatste etappe van een uitdagende inzet van negen maanden naar het Verre Oosten, de matrozen van de Royal Navy te allen tijde waakzaam en professioneel blijven," zei Williamson.

Het brandende schip op maandag 11 maart

De reddingsboot ging "dobberend rond als een kurk in een badkuip" in de stormachtige zware zee, zei luitenant-commandant Dave Tetchner van het HMS Argyll's. "De omstandigheden waren verschrikkelijk, het schip rolde heen en weer naar 30 graden slagzij waardoor het extreem moeilijk was om de bemanning veilig aan boord te krijgen," zei Tetchner. De 27 geredde bemanningsleden werden naar de Franse haven van Brest gebracht. Tetchner zei dat er geen levensbedreigende verwondingen zijn opgelopen bij de bemanning van het Italiaanse roro schip, maar sommige moesten wel naar het een ziekenhuis voor een behandeling vanwege het inhaleren van rook.

De Italiaans-vlaggemerkte MV Grande America stond nog steeds in brand toen het marineschip de plaats den onheils verliet op maandagochtend rond 05:00 uur. Het schip was vanuit Hamburg onderweg naar Casablanca toen de brand om 20.00 uur uitbrak zondagavond.

De bevelvoerende officier van HMS Argyll, commandant Toby Shaughnessy, merkte op: "Ik ben ongelooflijk trots op mijn bemanning en de manier waarop ze hebben gepresteerd met deze reddingsactie in de meest uitdagende omstandigheden. "Het was een uitzonderlijke teamprestatie en er is een geweldige sfeer aan boord na een succesvol resultaat - iedereen was gered," zei commandant Shaughnessy. Volgens Franse functionarissen arriveerde het blusvaartuig Abeille Bourbon ter plaatse en begon op maandag rond 10 uur met de vuurbestrijding. Maandagavond was er nog steeds brand in het voorste gedeelte van het schip.

Bekijk de video van het brandende schip, gefilmd vanaf het marineschip >>>>> Grande America
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

willem visser

Grande America gezonken in de Golf van Biskaje

Het Italiaanse schip Grande America, dat een lading uit Antwerpen aan boord had, is dinsdagmiddag gezonken op 300 kilometer ten westen van de Franse kust. In de Golf van Gascogne brak zondagavond brand uit op het voorschip. De bemanningsleden kregen de brand niet onder controle. Alle 27 opvarenden werden tijdens de nacht van zondag op maandag geëvacueerd. Niemand raakte gewond. Volgens AFP en DPA werd de brand dinsdag nog heviger en zonk het Italiaanse schip, gebouwd in 1997, dinsdag uiteindelijk rond 15.30 uur in de Atlantische Oceaan, op zowat 300 kilometer van de Franse kust.

Het Franse ministerie van Milieu laat nu onderzoeken of er gevaar is voor vervuiling. De inhoud van de lading van de containers moet onderzocht worden. Nog volgens het Franse ministerie zouden ook enkele containers in het water gevallen zijn voor het schip begon te zinken. Het 214 meter lange schip was op weg naar de Marokkaanse stad Casablanca.
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

willem visser

Bemanningsleden ontvoerd van offshore schip door piraten.

Piraten hebben vorige week vijf bemanningsleden gekidnapt van een offshore bevoorradingsschip voor de kust van Brass-Nigeria, waarmee opnieuw een gewelddadige aanval werd gemarkeerd die de risico's voor zeevarenden en schepen in de regio verhogen, heeft het IMB Piracy Reporting Center bevestigd. Een Nigeriaanse marine-bewaker zou naar verluidt zijn vermoord in een vuurgevecht met de piraten, aldus de IMB.

De IMB meldde dat de aanslag plaatsvond op 9 maart 2019 ongeveer 32 zeemijl ten zuidoosten van Brass. Tijdens de aanval naderden piraten gewapend met machinegeweren in boten met hoge snelheden het offshore ondersteuningsvaartuig. Het IMB-rapport gaat verder: De kapitein meldde het onmiddellijk aan een marinevaartuig die in de buurt was. Een speedboot sloot zich aan de bakboordzijde van het schip in en stak de boeg over, terwijl de andere speedboot het vuur opende op het marinevaartuig. De bemanning van het offshore schip verschanste zich in de machinekamer en hadden de stroom uitgeschakeld. De piraten gingen aan boord van het schip met behulp van een ladder. Ze braken in de accommodatie, vernielden de hutten en namen bemanningsbezittingen en scheepseigenschappen mee. De piraten gingen vervolgens naar de machinekamer, ontvoerden vijf mannen en ontsnapten. De overgebleven bemanningen voeren het schip daarna onder begeleiding naar een veilige ankerplaats. Eén bemanningslid van de Nigeriaanse marine  werd gedood tijdens de schotenwisseling met de piraten. De aanval is de laatste in deze regio, die is uitgegroeid tot een van de gevaarlijkste ter wereld voor zeevarenden en schepen.

Volgens het International Maritime Bureau is het aantal piraterij incidenten in de Golf van Guineas in 2018 gestegen tot 201 incidenten, waaronder zes kapingen, een sterke stijging  van 180 incidenten in 2017 en 191 in 2016. Onder de 201 gemelde incidenten, werden er op 13 schepen geschoten, 130 gijzelaars  genomen en 78 zeevarenden ontvoerd voor losgeld. Om het nog erger te maken, schatten sommige experts dat ongeveer 40% van de incidenten in de regio niet wordt gemeld, waardoor het aantal werkelijke incidenten waarschijnlijk veel hoger is.

Als antwoord op het groeiende probleem van de piraterijregio heeft de scheepvaartorganisatie BIMCO haar roep om internationale steun aan de zee opgevoerd.
"Dit is in het belang van iedereen. Het is natuurlijk in het belang van de zeevarenden, maar elk van de zeemachten ter wereld heeft een strategische interesse in deze regio, omdat er veel strategische grondstoffen zijn die uit de Golf van Guinee komen, "zei Jakob Larsen, hoofd maritieme beveiliging van BIMCO. "Het is echt in het belang van de internationale samenleving om deze handel soepeler te maken en de zeevarenden te beschermen op wie we zo diep afhankelijk zijn om de handel te laten stromen."
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

willem visser

vr/15/mrt/2019 : 18 : 07 #3093 Laatste wijziging: vr/15/mrt/2019 : 18 : 17 door willem visser
Duwboot zinkt op de Mississippi

De Amerikaanse kustwacht heeft een deel van de Mississippi bij Baton Rouge, Louisiana, gesloten nadat een duwboot donderdag was gezonken.
De Coast Guard Sector New Orleans ontving een bericht om 11:00 uur van de duwboot Michelle Anne dat aan het zinken was bij Baton Rouge.
De vier bemanningsleden aan boord van de Michelle Ann wisten bijtijds het schip te verlaten en werden gered door een nabijgelegen sleepboot,
er werden geen gewonden gemeld. Een persoon op een nabijgelegen boot heeft een deel van het incident vastgelegd op video. Na het besturen van
de video bleek dat de sleepboot tegen het te anker liggende bulkschip IOLCOS Unity was vastgemaakt. De oorzaak van het incident wordt onderzocht.

Klik op de link om de video te bekijken >>>>>> Duwboot zinkt
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

willem visser

Meer dan 80 gewonden op draagvleugelboot na aanvaring met een walvis in Japan

Meer dan 80 passagiers zijn gewond geraakt, waarvan verschillende ernstig, nadat een draagvleugelboot zaterdag naar het schijnt tegen een walvis is gevaren in de Japanse Zee.
De snelle draagvleugelboot, genaamd Ginga, was onderweg van Niigata-Japan naar Sado Island toen het schip in aanvaring kwam. De impact was sterk genoeg om passagiers naar voren te laten vliegen door het vaartuig. De exploitant, Sado Steam Ship Company, zei dat er op dat moment 121 passagiers en vier bemanningsleden aan boord waren. Zes mensen werden overgebracht naar een ziekenhuis met ernstige verwondingen, zei het bedrijf in een verontschuldiging. Het schip kwam op eigen kracht op Sado Island aan, maar ongeveer een uur achter op schema. De Ginga-veerboot met waterstraal heeft een topsnelheid van 46 knopen.
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

willem visser

Nederlandse reders willen van kabinet bescherming tegen piraten

Nederlandse reders willen dat het kabinet zich inzet voor betere bescherming tegen aanvallen van piraten voor de kust van Somalië.

Vorig jaar beëindigde de NAVO de internationale missie Operation Ocean Shield, waar Nederlandse mariniers aan deelnamen.

"Zodra de bescherming afneemt, proberen de piraten het weer", aldus directeur Martin Dorsman van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) vrijdag in het VPRO-radioprogramma Bureau Buitenland. Bij de KVNR zijn vrijwel alle Nederlandse rederijen aangesloten, zo'n 350.

Volgens Dorsman waren er de laatste weken meerdere aanvallen van piraten. Het aantal schepen dat onder Nederlandse vlag langs de Somalische kust vaart, is volgens Dorsman flink afgenomen met een miljoenenverlies voor de Nederlandse scheepvaart als gevolg.

Hij riep de regering vrijdagavond op na te denken over beveiliging van Nederlandse schepen.
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

willem visser

Spaanse marineschip bevrijdt bemanning van gekaapt schip.

Een Spaans marineschip heeft de bemanning van een koopvaardijschip gered dat vier dagen lang door Nigeriaanse piraten werd gegijzeld. Volgens het Spaanse Ministerie van Defensie, werd het koopvaardijschip op 9 april bevrijd in de Golf van Guinee.

Het naamloze vaartuig vertoonde ongewoon gedrag en reageerde niet op radiocontacten, waardoor het Spaanse marineschip Serviola een inspectie uitvoerde.Toen de marine bemanning het schip naderde in rigide gepelde opblaasbare boten, vluchtten de piraten. De negen daders waren naar verluidt gewapend met AK-47 geweren en granaatwerper.

De autoriteiten zeiden verder dat de piraten de Nigeriaanse bemanning van het schip beroofden en een deel van de bezittingen van het schip plunderden. De Serviola leverde eten en drinken aan de bemanning en het koopvaardijschip begaf zich later naar de haven van Lagos.

Mariniers bevrijden de bemanning van het schip
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

willem visser

do/25/apr/2019 : 17 : 25 #3097 Laatste wijziging: do/25/apr/2019 : 17 : 26 door willem visser
Explosie op tanker, 2 arbeiders zwaar gewond

Op 24 april heeft er een explosie plaatsgevonden op de Success Energy XXXII, een tanker die geregistreerd staat bij de Sukses Osean Khatulistiwa Line - Jakarta. De explosie ontstond bij de ladingstanks aan stuurboordzijde. De tanker lag in het dok van Sungai Raya Shipyard, nabij Singapore. Twee arbeiders van de scheepswerf waren nabij de tanks aan het werk en waarschijnlijk waren er mogelijk nog oliedampen aanwezig in de tanks en zijn er vonken overgeslagen naar de tanks, waardoor er een explosie volgde. De beide arbeiders zijn met zware brandwonden naar het ziekenhuis overgebracht. Over de schade aan het schip is nog niets bekend.
GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

willem visser

Brand in machinekamer Britse veerboot in Golf van Biskaje

De gezagvoerder van de Britse veerboot Pont Aven van Brittany Ferries waarschuwde de Franse Kustwacht op 29 april om  03.00 uur 's nachts, dat er brand in de machinekamer was uitgebroken, 77 mijl ten zuiden van Pointe de Penmarch, Finistere, in de Golf van Biskaje. De veerboot met 766 passagiers en 142 bemanningsleden was onderweg van Plymouth-Engeland naar Santander-Spanje. Het helikopter- en reddingsvaartuig ABEILLE BOURBON werd ingezet om de veerboot te helpen. Omstreeks 03.40 uur meldde de gezagvoerder dat het vuur geblust was en het schip weer onderweg was naar Santander.

GR. WILLEM V. / OLD SAILORS NEVER DIE

Gerrit HofmeijerBoskalis-schip gekaapt voor Afrikaanse kust, bemanning verstopt zich in schip

UpdateEen schip van baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis is afgelopen zondag gekaapt in West-Afrikaanse wateren.
Dat meldt het bedrijf vandaag in een verklaring. De kaping was van korte duur.
De twintigkoppige bemanning is, mede door de inzet van de marine van zowel Equatoriaal Guinee als Spanje, inmiddels in goede gezondheid weer vrij.
Binnenlandredactie 07-05-19, 12:05 Laatste update: 12:33

De Blue Marlin was na het lossen van een lading in de wateren van Equatoriaal Guinee volgens planning op weg naar Malta.
Het schip werd zondagmiddag geënterd vanuit een rubberen speedboot door meerdere gewapende piraten.
De bemanningsleden wisten zich veilig te stellen in de citadel, een zwaar beveiligde ruimte in het schip die is uitgerust met diverse communicatiemiddelen en met noodrantsoen.
Ze waarschuwden lokale autoriteiten.
Gisterochtend is de Blue Marlin door de marine van Equatoriaal Guinee en Spanje volledig doorzocht.
Er werden geen piraten aangetroffen en de bemanning is bevrijd uit de citadel.
De kapers hebben wel veel schade aangericht op het schip. Ze zouden hebben geschoten en het schip is onbestuurbaar geworden.

Het hoofdkantoor van baggermaatschappij Boskalis in Papendrecht. 
Peter Berdowski, ceo van Boskalis, zegt in een reactie:
,,Ik wil de bemanning complimenteren met hun uiterst professionele en adequate acties in deze levensbedreigende situatie.
Ik ben bijzonder dankbaar, en bedank in het bijzonder de marine van Equatoriaal Guinee voor hun snelle reactie en de Spaanse marine voor hun ondersteuning.
Door hun hulp kon deze kaping snel worden beëindigd en onze collega's in veiligheid worden gebracht.''

Boskalis heeft een zeesleepboot gemobiliseerd om de Blue Marlin naar een veilige locatie te brengen.
De marine van Equatoriaal Guinee heeft een aantal gewapende beveiligers aan boord achtergelaten.
Groetjes Gerrit Hofmeijer